AZC 1 onderuit in inhaalduel tegen VIOD

AZC 1 is er niet in geslaagd de inhaalwedstrijd tegen VIOD Doetinchem in een overwinning om te zetten. Het duel ging met 1-2 verloren, een stand die na een matige eerste helft van AZC-zijde al bij rust was bereikt.

De wedstrijd tegen VIOD had eigenlijk gespeeld moeten worden op zondag 28 april, maar werd uitgesteld in verband met het overlijden van ons erelid Reinier van der Kwast. Om die reden werd er voor de wedstrijd een minuut stilte in acht genomen en droegen de AZC-spelers een rouwband.

Hoewel het voor een avond in mei best koud was op het AZC-terrein, waren er toch nog behoorlijk wat toeschouwers op het duel afgekomen. Gelukkig hadden de meesten van hen de winterjas nog maar even uit de kast gehaald, want van het spel van AZC in de eerste helft kregen ze het zeker niet warm. Van meet af aan zat de ploeg van trainer Tom Polman niet lekker in de wedstrijd. Het begon direct al met een paar glijpartijen van enkele spelers. Keeper Jorn Derks toonde zich enkele malen onzeker bij terugspeelballen. Hij verving Nardo, die in verband met privé-omstandigheden niet beschikbaar was.

AZC probeerde wel met een verzorgde en snelle opbouw van achteruit tot het vertrouwde combinatievoetbal te komen, maar er ging veel mis. Te vaak leidden individuele acties om ruimte te creëren of slordige passes tot balverlies, waarvan VIOD kon profiteren. De gasten dwongen op die manier aardig wat kansen af. Eerst kwam AZC nog goed weg, toen na een kwartier een kopbal van de lange VIOD-spits wegens buitenspel werd afgekeurd. Daarna waren er nog een paar kansen, alvorens na een half uur spelen de onvermijdelijke 0-1 viel. Uit een afgeslagen corner wist VIOD de spits vrij voor keeper Jorn te zetten, die kansloos werd gepasseerd.

Even leek het er op dat AZC door deze tegenvaller wakker werd geschud. Er werd wat feller gevoetbald en dat leidde vrijwel onmiddellijk tot succes. Vanuit de linkerhoek van het strafschopgebied schoot Clay de bal uit de draai op fantastische wijze onhoudbaar voor de keeper in de verre kruising. Vanuit AZC-oogpunt bezien het hoogtepunt van de avond.

Maar de opleving bleek helaas van korte duur. Na de gelijkmaker van Clay kreeg VIOD weer diverse kansen, niet zelden na knullig balverlies. Toch leek AZC met een gelijke stand te kunnen gaan rusten, zeker toen Jorn in de 45e minuut knap redding bracht op een vrije schop.  Maar even later was hij kansloos, toen in blessuretijd uit een corner een klutssituatie ontstond, waarbij de bal in het doel verdween: 1-2.

De tweede helft gaf een duidelijk beter spelend AZC te zien. Nu ging de opbouw van achteruit veel beter en waren er regelmatig aardige acties te zien, die resulteerden in meer dreiging voor het vijandelijke doel. AZC kreeg diverse mogelijkheden, maar daarbij kwam VIOD niet echt in levensgrote problemen. Aan de andere kant kregen de Doetinchemmers ook een aantal kansen om de strijd definitief in hun voordeel te beslissen. AZC probeerde met een drietal wissels het tij nog te keren, maar dat mocht niet baten. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd was er nog wel een flinke scrimmage voor het doel van VIOD maar ook die leverde niks op. Zo eindigde de wedstrijd in een verdiende overwinning voor VIOD dat de punten in de strijd tegen degradatie meer dan goed kon gebruiken en de zege dan ook uitgelaten begroette.

AZC liet daarmee de kans liggen om – met nog vier wedstrijden te gaan – het tweedeklasserschap nu al veilig te stellen. Toch is er niet veel aan de hand. De marge naar de gevarenzone lijkt groot genoeg. Aanstaande zondag (5 mei) gaat AZC op bezoek bij Sportclub Varsseveld. Daarna volgen nog de wedstrijden uit bij SDOUC, thuis tegen Eendracht 30 en tot slot uit bij Union.

Opstelling AZC:
Jorn Derks, Osgür Aksan (Ronahi Aksan), Quinten Joseph, Sven Calot (Brando Kuipers), Joost Alferink, Mark ter Horst (Raymond Steinvoort), Luc Wassink, Daan Boonman, Remy Havenaar, Clay Havenaar, Michaël Beltman.