Eerste driepunter voor AZC 1

AZC heeft een moeizame en zwaarbevochten 3-2 overwinning geboekt op Diepenveen. Een belangrijke zege na de mislukte seizoenstart van vorige week in Epe.

Bij de aftrap van de eerste thuiswedstrijd in het nieuwe seizoen stonden er niet veel toeschouwers langs de lijn. Het leek erop dat veel supporters vanwege de natte weersomstandigheden hadden gekozen voor de behaaglijke huiskamer met Max Verstappen en Mathieu van der Poel op de buis.

De mensen die wel waren gekomen zagen AZC sterk uit de startblokken komen. De ploeg van trainer Tom Polman was het eerste kwartier heer en meester en creëerde diverse mogelijkheden. Binnen drie minuten schoot Niek al twee keer net voorlangs. AZC voetbalde goed, bouwde de aanvallen mooi op en zette fel druk. Dat resulteerde in een mooi schot van Felix, dat goed werd gepakt door de keeper, en twee vrij trappen van Mika en Lars, die eveneens uitstekend door de Diepenveen-goalie werden verwerkt.

Na ruim een kwartier werd de overheersing duidelijk minder. Nu verscheen Diepenveen, gepromoveerd na het kampioenschap van vorig seizoen, voor het eerst ook dreigend voor het AZC-doel. AZC ging slordiger spelen en zag diverse lange ballen op het gladde, maar uitstekend bespeelbare veld doorschieten. Diepenveen werd enkele malen gevaarlijk doordat AZC een paar keer verkeerde keuzes maakte en in de omschakeling niet goed stond. Daardoor kregen de gasten zelfs de twee beste kansen. Eerst trok de linksbuiten goed naar binnen om vervolgens net naast te schieten in de korte hoek. Even later bood de rechtsbuiten zijn spits een uitstekende kans, maar Nardo wist de van dichtbij ingeschoten bal goed te pareren.

Vlak voor rust was het toch AZC dat op voorsprong kwam. Een van dichtbij laag ingeschoten bal van Lars leek een prooi voor de keeper te worden, maar de bal glipte onder hem door en belandde tot verbazing van in ieder geval veel toeschouwers op de tribune tegen het net. Zo kon de thuisploeg met een 1-0 voorsprong gaan rusten.

Direct na de thee was de eerste goede kans opnieuw voor AZC. Een vrije trap van Lars sprong via de keeper en de onderkant van de lat het veld weer in. De AZC-supporters op de tribune gingen er eens goed voor zitten maar ze kwamen bedrogen uit. Want nauwelijks vijf minuten later keek AZC ineens tegen een 1-2 achterstand aan. Zag de defensie er bij de eerste tegentreffer al niet best uit, het tweede doelpunt kregen de gasten helemaal op klungelige wijze in hun schoot geworpen.

Op de tribune viel al enig gemor te horen. De makkelijk weggegeven doelpunten riepen herinneringen op aan de zo dramatisch verlopen slotfase van het vorige seizoen. Maar gelukkig toonde AZC veerkracht. De ploeg ging energiek op jacht naar de gelijkmaker. Die viel al na een kwartier via een mooi uitgespeelde aanval. Mika maakte een goede actie aan de rechterkant van het strafschopgebied en legde de bal perfect breed op Mark. Die schoot beheerst de 2-2 op het scorebord.  Hierna wilde AZC meer. En dat kwam er ook. Nadat Felix net buiten het strafschopgebied was getorpedeerd, nam Lars opnieuw plaats achter de bal. Zijn hard ingeschoten vrije trap werd iets van richting veranderd door het hoofd van een van de Diepenveen-verdedigers, waardoor de bal onhoudbaar voor de keeper tegen de touwen vloog: 3-2.

Daarna was het nog 20 minuten best spannend of AZC de zege kon vasthouden. De ploeg leek de wedstrijd onder controle te hebben en gaf geen echte kansen meer weg. Kansen om de voorsprong uit te breiden werden echter ook niet afgedwongen. Trainer Polman gebruikte al zijn drie wissels om de overwinning over de streep te trekken.  Luc kwam in het veld voor de moegestreden Niek en de verdediging werd versterkt met de verse krachten Brando en Roy. In blessuretijd werd het nog even heel spannend. Eerst leek Remy de wedstrijd te beslissen toen hij zwaar belaagd door een Diepenveen-verdediger alleen op het doel af mocht stormen. In plaats van zelf te schieten legde hij de bal echter breed, in de voeten van een tegenstander. Direct daarna kreeg Diepenveen nog een kans op de gelijkmaker, maar gelukkig voor AZC verdween het schot vanaf de 16 meter een metertje naast het doel. Vrijwel direct daarna floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd. Daarmee had AZC de eerste drie punten van het nog jonge seizoen binnen. Belangrijk voor het zelfvertrouwen van de ploeg. Het was immers al weer een tijdje geleden dat een competitiewedstrijd de volle buit opleverde.

Opstelling AZC:
Nardo, Jarne, Lars, Quinten, Sven, Niek, Jacco, Mark, Mika, Remy, Felix.

Invallers: Luc, Brando, Roy.

Op dinsdag 1 oktober speelt AZC voor de Achterhoek-cup uit bij OBW in Zevenaar (aanvang 20.15 uur). Op zondag 6 oktober is de volgende competitiewedstrijd bij Overwetering in Olst (aanvang 14.00 uur).

Eric Weustink