S.V. Epe 1 – AZC 1           2-1  (0-0)

Mika Dekker (16) scoort bij competitiedebuut voor AZC 1.  A.Z.C. verliest in slotfase van titelkandidaat.

Na de degradatie van de 2e naar de 3e klasse was het de vraag hoe AZC na een aantal oefen- en bekerwedstrijden uit de startblokken zou komen tegen een sterk geacht Epe. Epe wist vorig seizoen de nacompetitie voor promotie naar de 2e klasse te bereiken, maar werd uitgeschakeld.

AZC is dit jaar na het vertrek van Daan Boonman (sv Almen),  Joost Alferink (Sportclub Eefde) en lager gaan spelen van Clay Havenaar (3e elftal) enigszins vernieuwd. Mika Dekker kwam vanuit de B-junioren over en Felix Mulder gaat voor zijn 1e volledige seizoen. Jacco Verstraten kwam over van Vios. In de voorbereiding maakten ook Youri de Wilde en Max Janssen hun 1e minuten in het eerste. Wij zullen hen in de loop van het seizoen vast nog tegen komen.

Voor de wedstrijd keek ik nog even op het wedstrijdformulier en zag dat onze oudste speler van geboortejaar 1993 is. We hebben dus een jonge selectie met potentie en in het tweede elftal en jeugd voldoende talent om de komende jaren vooruit te kunnen. Of het met deze selectie lukt om na de degradatie direct weer te promoveren naar de 2e klasse is de vraag. Een goede seizoenstart helpt daar meestal wel bij.

Nu de wedstrijd, waar Jarne Dekker (terug van een zware knieblessure en een revalidatie van een heel voetbalseizoen) al in de warming up geblesseerd raakte.

Epe en AZC probeerden beiden verzorgd te voetballen. In ieder geval bij AZC de opbouw van achteruit via het middenveld. Het lukte alleen niet goed om de spitsen goed te bereiken en zo gevaarlijk te worden. Epe probeerde meer via een lange bal van achteruit of het middenveld gevaarlijk te worden. Ook dat lukt niet goed. De bal ging vaak over de zijlijn of was te hard, zodat Nardo de bal kon oprapen. Het ging dus heen en weer zonder echt kansen voor beide partijen. Een snelle uitbraak van AZC via het middenveld en de snelheid van Mika leek wat te worden. Helaas was de aanname van Mika niet goed genoeg, zodat deze mogelijkheid verloren ging. Naar mate de eerste helft vorderde werd Epe wat sterker en kreeg onze verdediging onder leiding van de uitstekend spelende Lars het lastiger om de tegenstanders van het doel af te houden. AZC werd ver achteruit geduwd. Toch was het Nardo die bij hoge ballen van de zijkant goed wist in te grijpen en ook onze verdedigers wisten hun tegenstander goed in bedwang te houden. Echt grote kansen kreeg Epe niet.

AZC wist zich langzaam onder de druk uit te spelen, maar echt kansen werden er niet gecreëerd.

Het duurde tot 10 minuten voor de pauze voordat AZC echt de keeper van Epe aan het werk zette. Een vrije trap van ongeveer 30 meter werd door Lars hard op doel geschoten. De keeper moest gestrekt naar de hoek en wist de bal tot corner te verwerken. Kort daarna  schoot de uitstekend spelende rechtsback van Epe de bal hard boven Nardo tegen de lat. Kort voor de rust kreeg AZC nog een corner die goed werd ingebracht. De keeper van Epe ging onder de bal door en AZC leek de 0-1 te scoren. Het doelpunt werd afgekeurd omdat de keeper binnen het doelgebied zou zijn aangevallen. Ik heb het niet gezien dat de keeper werd geraakt door een AZC-er. Een vrije trap voor Epe was het gevolg.

Na de pauze speelde AZC een sterk eerste kwartier. Remy was ondertussen voor Luc in het veld gekomen en wist de ballen voorin wat beter vast te houden, zonder dat wij na de aanname van Remy tot een echt goede voortzetting kwamen. Daar was de aansluiting niet snel genoeg voor of het terug leggen van de bal ging niet secuur genoeg, waardoor er weer een tegenaanval door Epe kon worden opgezet. Ook die counters waren niet ongevaarlijk.  Toch kwam AZC op voorsprong.

In de 55e minuut kreeg Niek Ruumpol de bal aan de linkerkant van het veld. Hij gaf een goede pass op Mika, hij omspeelde zijn tegenstander op de achterlijn, kwam naar binnen en schoot de 0-1 binnen. Een prima doelpunt na een mooie aanval.

Epe werd na het eerste kwartier in de tweede helft sterker en zij waren nu gevaarlijker dan in de eerste helft. De rechts en linksbuiten kregen wat meer ruimte en werden beter door de medespelers aangespeeld. In de 59e minuut maakte Epe de niet onverdiende gelijkmaker na een mooie aanval.

Epe bleef wat beter spelen dan AZC en wat op viel was dat de zogenaamde tweede ballen zowel aanvallend als verdedigend voor Epe waren. Het leek eerder 2-1 dan 1-2 te worden.

Bij de gelijke stand van 1-1 een paar minuten voor tijd nam AZC te veel risico door te aanvallend te zijn. De counter leverde direct gevaar op. Nardo wist een tegendoelpunt nog maar net te voorkomen. Toch was het min of meer direct daarna dat wij niet goed uitverdedigden. Een doeltrap werd in de voet van een speler van Epe gespeeld. Dat betekende direct de 2-1. AZC probeerde nog aan te dringen en een doelpunt af te dwingen. Helaas lukte dat in de resterende speeltijd niet meer.

AZC verliest helaas de eerste wedstrijd. AZC speelde op zich verzorgd voetbal. Jammer dat we er niet in slaagden 1 punt mee naar Zutphen te nemen. Als we er nog in slagen om de tweede ballen te winnen, dan zal het zondag zeker gaan lukken om tegen Diepenveen thuis, aanvang 14.00 uur, de eerste punten binnen te veroveren.

Opstelling AZC

Nardo, Brando, Lars, Quentin, Sven, Mark (Jelle), Jacco, Niek (Raymond), Mika, Luc (Remy) en Felix.

Doelpunt AZC: Mika Dekker

Christiaan Hassink