Uiteindelijk verdiend gewonnen in Brummen.

Voorafgaand aan dit verslag wil ik een citaat aanhalen van de man met het grootste historische besef van onze vereniging, Freddy Burgers:

AZC 1 kan zich gaan opmaken voor een pittige start van de tweede helft van de competitie. “Brummen uit” is altijd lastig voor de AZC’ers. In het seizoen van de oprichting van AZC, 1918-1919, werden er van de tien wedstrijden negen gewonnen. Eenmaal was er verlies, inderdaad tegen Incognito, de voorloper van Sportclub Brummen. Hoe vaak heeft AZC 1 in competitieverband eigenlijk gewonnen in Brummen? Na een korte winterstop is er in ieder geval al weer flink getraind en geoefend tegen de Witkampers (4-1 winst) en er was een 5-5 gelijkspel tegen Columbia.

Om de aansluiting bovenin niet te verliezen, is het zaak vandaag drie punten te pakken, mede omdat Epe het tegen Helios moet opnemen en Overwetering tegen Turkse Kracht.

AZC speelt met Nardo, Quentin, Mark, Felix, Lars, Remy, Niek, Raymond, Jelle, Mika en Jarne.

Scheidsrechter: de heer Degirmenci uit Deventer.

De wedstrijd in en tegen Brummen was weer eens een ouderwetse derby, waar al lang naar werd uitgekeken. Voorafgaand aan de wedstrijd stond Brummen op een tiende plaats en AZC op een derde plaats. Vele tientallen supporters uit Zutphen hadden de moeite genomen om naar Brummen te komen om hun cluppie aan te moedigen. De wedstrijd begon heel rommelig; deels was dit te wijten aan het slechte, hobbelige veld, maar ook het spel van de tegenstander met veel fysiek en overtredingen, maakte goed voetbal onmogelijk.
Het eerste schot richting doel kwam van Niek na een afgeslagen corner. De eerste reële kans van Brummen was in de 14e minuut. Uit de rebound van een vrije trap werd de bal tegen de lat geschoten. Brummen is feller in de duels en AZC heeft moeite hier antwoord op te vinden. Het juiste antwoord is in ieder geval niet mee te gaan in de fysieke strijd, maar proberen voetballend naar een oplossing te zoeken. Een gevaarlijke vrije trap wordt vervolgens door Lars overgeschoten. In een kwartier tijd vinden er drie grove overtredingen van Brummen plaats, waarbij de scheidsrechter bij de eerste overtreding direct rood trekt. Hij schrikt hier zelf van en wijzigt zijn beslissing in een gele kaart. Er volgen nog twee gele kaarten, die ook een rood randje hadden.

AZC vervalt vervolgens in verbaal tegenstand te bieden in plaats van gebruik te maken van de gele kaarten die Brummen inmiddels geïncasseerd had. Het spel wordt daardoor niet echt beter (met praten hebben we nog nooit een wedstrijd gewonnen). Vlak voor rust is er nog een geplaatst schot van Jarne, net naast. Wellicht wordt het na de thee beter.
Al in de derde minuut van de tweede helft is er een vermeende handsbal bij Brummen, maar de scheidsrechter wuift het weg. Gaandeweg de tweede helft lijkt het erop dat het veld iets egaler is gelopen door de spelers. Dit komt het voetbal (dus AZC) ten goede. Helaas moeten wij nog wel twee gele kaarten incasseren, voor Raymond en voor Jelle. Op één van zijn bekende rushes komt Mika er op rechts een keer langs, zijn actie wordt echter te ver doorgevoerd en strandt hij op de achterlijn.

Vervolgens wordt Felix gewisseld voor Luc.  Deze wissel blijkt cruciaal te zijn voor de wedstrijd. Een afgemeten voorzet, ongeveer tien minuten voor tijd, wordt schitterend ingekopt door Luc en de verdiende voorsprong op basis van de tweede helft is “in the pocket” (0-1).

Youri komt er nog in voor Niek en Mark moet even later het veld af vanwege een blessure. Hij wordt gewisseld voor Jacco. Ook assistent scheidsrechter Harrie Mulder liet nog van zich spreken, toen hij vlagde voor buitenspel en heel Brummen, inclusief Oeken had gezien, dat het geen buitenspel was. Op het eind van de wedstrijd kreeg de doelman van Brummen nog geel, omdat hij zich wel erg opgewonden gedroeg.

De spelers die deze wedstrijd een goede voldoende scoorden, waren mijns inziens: Mark, Jelle en Lars.

Volgende week spelen we thuis om 14.00 uur tegen Overwetering, die vandaag gelijk hebben gespeeld tegen Turkse Kracht. In deze wedstrijd kunnen we er voor zorgen de vandaag behaalde tweede plaats te verstevigen.

Herman Vlogman

Meer foto’s ( oa de goal van Luc prachtig in beeld gebracht) op de facebookpagina van Freddy Burgers.