A
Z
C

AZC JO19-1 speelt tegen Nederlands CP-team

Op woensdag 11 oktober speelt het JO19 team van AZC tegen het Nederlands CP-team. Deze wedstrijd aan de Deventerweg begint om 19:30 uur en is de start van de voorbereiding op het WK 2024 in het Spaanse Madrid.

In de Nederlandse selectie zitten spelers, die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. Desondanks spelen ze zo goed, dat sommigen in de hoogste klassen van het amateurvoetbal uitkomen. Guido Floors van AZC en Jeroen Saedt van FC Zutphen zijn al jarenlang vaste spelers in de selectie van het CP team.

Wat is CP-voetbal?

In plaats van 11 tegen 11, wordt er 7 tegen 7 gespeeld, waarmee het spel razendsnel op en neer gaat. 

Cerebrale parese (CP) is een aangeboren lichamelijke handicap die bewegingen beperkt, dit kan komen door zuurstoftekort bij de geboorte. De beperking uit zich bijvoorbeeld in het krampachtig of spastisch bewegen van een arm (de armen) of een been (de benen). Bij niet aangeboren hersenletsel is beschadiging aan de hersenen na de geboorte ontstaan door bijvoorbeeld: beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening.

CP-voetbal heeft dezelfde kenmerken als de reguliere voetbalvorm. Het wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA. Door de motorische beperking zijn er een paar belangrijke spelregels aangepast.

CP-voetbal (internationaal Football 7-a-side genoemd) is een sport die alleen internationaal (Europees- en Wereldkampioenschap) beoefend kan worden. Op de Paralympische Spelen van 2016 in Brazilië werd nog CP-voetbal gespeeld. Helaas staat de sport niet meer op het Paralympische programma.

Start voorbereiding WK

Het CP-team start dit seizoen in Zutphen met de voorbereiding op het WK wat volgend jaar juli gespeeld wordt in Madrid.

Niet alleen de spelers zouden het enorm waarderen, maar jouw aanwezigheid zorgt er ook voor dat we de sport extra bekendheid kunnen geven. Belangrijk, want één op de tien Nederlanders heeft een matige of ernstige beperking en uit ervaring weten we dat zij minder snel gaan sporten of zich aansluiten bij een vereniging.

Ga terug naar overzicht