A
Z
C

AZC start met Fair Play Cup voor jeugdteams t/m JO12

AZC start met een Fair Play Cup voor alle jeugdteams tot en met JO12. Het doel van deze cup is om de jongste leden van onze vereniging van meet af aan groot te brengen met de gedachte dat we Fair Play bij AZC heel belangrijk vinden: fanatiek voetballen mag (graag zelfs!), maar wel volgens de regels, sportief en met respect voor alle anderen die ook op of rond het veld bij de wedstrijd zijn betrokken. We willen dat iedereen het voetballen bij AZC leuk vindt en er plezier aan beleeft. Sportiviteit moet een vanzelfsprekend onderdeel zijn van de AZC-cultuur.

Concepten zoals Fair Play en respect zijn vaak moeilijk concreet en tastbaar te maken, zeker voor jonge voetballertjes. De Fair Play Cup laat op een heel eenvoudige en speelse manier toe om als trainer/leider samen met je spelers/speelsters en ouders aandacht te besteden aan deze begrippen.

Hoe gaat het in zijn werk?
In het kader van de Fair Play Cup worden de thuiswedstrijden van de teams beoordeeld. Na elke thuiswedstrijd geeft de spelleider een beoordeling over drie categorieën van het AZC-team: de spelers, de coach(es) en de supporters. Alle drie categorieën kunnen als volgt worden beoordeeld: zeer slecht, slecht, normaal, goed, zeer goed. De spelleiders vullen een formulier in, waarbij zij deze beoordelingen aankruisen.

Klassement
De formulieren worden verzameld op het wedstrijdsecretariaat. De beoordelingen worden omgezet in punten. Zeer slecht betekent een score van 0, slecht 2, normaal 5, goed 8 en zeer goed 10. Per team kunnen er iedere wedstrijd dus maximaal 30 punten worden gescoord. Van de scores van alle teams wordt een klassement bijgehouden, dat voor iedereen zichtbaar is. Het team dat bovenaan eindigt, wint de Fair Play cup en de bijbehorende prijs.

Uitreiking op slotdag
Het voetbalseizoen kent vier fases: twee voor de winterstop en twee na de winterstop. In iedere fase is er de Fair Play Cup. Het team dat na afloop van een fase bovenaan staat wint de cup en krijgt wat te eten en te drinken in de kantine. Bij de volgende fase begint iedereen weer op nul. Na de vierde fase wordt een totaalscore opgemaakt. Het team dat dan bovenaan staat wint de hoofdprijs: met het hele team naar de bioscoop. De uitreiking is op de slotdag.

Derde fase is pilot
De derde fase (start 20 januari) geldt als een pilot. Dan willen we zien of de Fair Play Cup op deze manier uitvoerbaar is en of we wellicht dingen moeten aanpassen. Bij de vierde fase starten we dan echt. Dat betekent dat er aan het einde van dit seizoen voor de eerste keer de Fair Play Cup en de bijbehorende prijs zal worden uitgereikt.

Waar letten de spelleiders op?
We geven de spelleiders de volgende punten mee, waar ze op kunnen letten bij de beoordeling die ze geven:

Spelers: luisteren ze goed naar de spelleider en hun coach, vertonen ze geen verbale agressie (uitschelden, schreeuwen of zeer fel in discussie gaan, maken ze geen kleinerende of intimiderende opmerkingen naar medespelers of tegenstanders, ook discriminerende opmerkingen vallen hieronder). Geven ze hun tegenstander een hand (uiteraard na de wedstrijd maar ook na een fysiek duel waarbij de tegenstander uit balans raakt).

Coaches:
coachen ze positief, behandelen ze alle spelers gelijk, eerlijk en met respect, vertonen ze geen fysiek of verbaal geweld, corrigeren ze spelers die ongewenst gedrag vertonen door middel van preventief wisselen en/of positie begrenzen.

Supporters:
geven ze het goede voorbeeld, tonen ze interesse, moedigen ze ‘alle spelers’ inclusief hun eigen kind op een positieve manier aan, leggen ze niet te veel nadruk op winnen, vallen ze hun kind en dat van een ander niet af, bemoeien ze zich niet met de wedstrijd (overlaten aan de coaches en de spelleiders), gebruiken ze geen fysiek of verbaal geweld. Kortom: dragen ze bij aan een fijne sfeer langs de lijn, ook als de wedstrijd héél spannend is!

De Fair Play Commissie

Ga terug naar overzicht