A
Z
C

In Memoriam Ferry de Beus

Stille kracht Ferry de Beus overleden

Tot het laatst toe deed hij dat wat hij vele jaren lang vol overgave heeft gedaan: werkzaamheden verrichten voor zijn geliefde club AZC. Maar afgelopen woensdag 21 april is Ferry de Beus op 81-jarige leeftijd overleden. Ferry was Lid van Verdienste en is ruim 70 jaar lid geweest van onze vereniging.

Ferry is plotseling overleden. De dag ervoor was hij nog op het AZC-terrein om samen met Henk Bolthof een aantal doelen aan de ketting leggen. Het was zijn laatste klus voor AZC.

Ferry was een echte doener. Zelf noemde hij zich wel eens een van de stille krachten van AZC. Dat zijn mensen die taken uitvoeren waarvan veel andere leden niet weten en zien dat deze worden uitgevoerd. Nog altijd kwam hij twee à drie keer per week op de club om die taken te verrichten. Maar ook om gezellig met Henk in het kantoor van verenigingscoach Anno Waterlander een kop koffie of chocomelk te drinken.

Ferry de Beus werd op 1 december 1950 lid van AZC. Dat was op zich bijzonder, aangezien hij is geboren op de Polsbroek, een echte Zutphania wijk. Zijn opa was zelfs medeoprichter van die club. Maar omdat het gezin De Beus was verhuisd naar De Mars, een echt AZC bastion, kwam hij bij onze club terecht. Hij begon in de C als voetballer, maar al snel daarna werd hij keeper. Hij heeft zelfs nog een handvol wedstrijden in het eerste elftal gekeept. Daarna heeft hij nog tot op 52-jarige leeftijd bij de veteranen gevoetbald. 

Ferry was ondeugend en ook niet vies van wat echte voetbalhumor. Zo speelde hij met AZC eens een wedstrijd in Baak op een veld dat eigenlijk een weiland was waar de koeien liepen. Toen Ferry de bal op wilde pakken, lag deze naast een koeienflats. Daar haalde hij eerst de bal doorheen, voordat hij hem naar een medespeler gooide.

In een aflevering van de Vader-Zoon serie in het clubblad – samen met zoon Gerard – vertelde Ferry iets over zijn karakter. Hij omschreef zichzelf als ‘makkelijk’, als iemand die geen nee kon zeggen. “Als er iets moest gebeuren en niemand hierop reageerde, was ik vaak degene die dingen ging op pakken.” Met die instelling heeft hij heel veel werkzaamheden voor AZC uitgevoerd. Vele jaren was hij lid van de middagploeg, die dingen deed als de lijnen kalken en de velden herstellen na de wedstrijden van het weekend. Maar ook heeft Ferry ontelbaar veel ballen uit de spoorsloot gehaald na trainingen en wedstrijden. Hij kon zich wel eens boos maken over hoe makkelijk spelers met de spullen van de club omgingen. Alsof het allemaal niks kostte…

Ferry was ook een man met een goed hart. Hij spaarde doppen voor blindengeleidehonden. Deze haalde hij uit de containers bij AZC. Zakken vol leverde hij af. Ook zorgde hij wekelijks dat het afval gescheiden aan de weg werd gezet.

AZC was voor hem een heerlijke club, die een ontzettend belangrijke rol speelde in zijn leven. Ferry was een vaste supporter bij het eerste maar ook bij veel jeugdwedstrijden. Heel vaak stond hij op zaterdagmiddag te kijken, vaak op zijn vaste plekje aan de lange zijde van het kunstgrasveld, vlak bij het spoor. Naast AZC was hij ook een Feyenoord supporter in hart en nieren.

AZC is Ferry heel veel dank verschuldigd voor alles wat hij voor de vereniging heeft gedaan. Het is fijn dat we hem eind vorig jaar nog hebben kunnen onderscheiden voor zijn 70-jarig lidmaatschap. Daarmee was hij zichtbaar verguld.
 
Ferry, we zullen je enorm missen.

Wij wensen de familie heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

De crematie van Ferry de Beus is in besloten kring a.s. maandag 26 april om 9.45 uur.
Er is een live stream waarop de crematie te volgen is:
https://pci-webcast.nl/
Plechtigheid ID: 140919
WW: 97b227752548

Correspondentieadres:
Brahmstraat 11
7204NP Zutphen

Ter nagedachtenis aan Ferry hieronder nogmaals het filmpje waarop te zien is hoe hij zijn onderscheiding voor het 70 jarige lidmaatschap ontvangt.

 

 

Ga terug naar overzicht