A
Z
C

In Memoriam: Henk Becks

Hij maakte deel uit van de gouden generatie van AZC, een aantal Zutphense jongens die van kinds af aan bij AZC speelden en het in de jaren zestig van de vorige eeuw schopten tot het hoogste amateurvoetbalniveau van Nederland. Op zaterdag 14 augustus jl. is hij op 84-jarige leeftijd overleden: Henk Becks. Henk speelde meer dan 500 wedstrijden in het eerste elftal en was net als zijn broer Rein Speler van Verdienste van AZC.

Henk Becks werd al op 9-jarige leeftijd in juni 1946 lid van onze vereniging. Op 4 oktober 1953 debuteerde hij als 16-jarige in AZC1. Dat was tegen Eendracht. Deze wedstrijd werd met 2-1 verloren, maar Henk scoorde bij zijn debuut wel de enige AZC-treffer.

Er zouden nog veel doelpunten volgen. In totaal scoorde Henk maar liefst 78 keer in officiële wedstrijden in AZC1. En dat was bijzonder. Want hoewel begonnen als rechtsbuiten werd hij als snel voorstopper. Vanuit die positie centraal achterin gaf hij leiding aan de achterhoede en coachte hij het team.

Henk Becks was tactisch sterk en kon geweldig koppen. Hij was zeker niet groot maar beschikte wel over een grote sprongkracht en een perfecte timing. Daarbij was hij een vuurvreter. Volgens zijn broer Rein was in de wedstrijd soms te fel. Als hij een schop kreeg dan moest hij die betreffende speler in de wedstrijd altijd even terug pakken.

Henk speelde vele jaren samen met zijn broer in het eerste elftal. Dat vonden ze geweldig. Allebei vertelden ze dat ze tijdens de wedstrijden nooit woorden hebben gehad. Samen hebben ze heel wat kampioenschappen meegemaakt. In een interview ter gelegenheid van de jubileumtentoonstelling bij het 90-jarig bestaan van AZC in 2008 vertelde Henk dat zijn mooiste wedstrijd ooit die tegen WAVV was, met de promotie naar de eerste klasse. Dat was destijds het hoogste niveau in Nederland. Hoogtepunten waren ook de vele wedstrijden tegen Be Quick. Henk heeft heel wat duels uitgevochten met spits Jacques Woltman. In die wedstrijden gaf hij altijd 200 procent. Het meest bijgebleven is hem een wedstrijd bij Be Quick in het seizoen 1967-1968. AZC won met 1-2 en Henk scoorde beide doelpunten.

Begin jaren zestig kreeg Henk even de kans om betaald voetbal te spelen. In 1961 werd hij benaderd door Go Ahead, waar hij zelfs een contract tekende als semi-prof. Zijn werkgever wilde daar echter niet aan meewerken en daarmee hield het op. Ook een gesprek met De Graafschap leidde tot niets.

Zoals wel meer spelers is ook Henk een tijdje weg geweest bij AZC. Hij kon op zeker moment niet overweg met zijn trainer en verkaste op 38-jarige leeftijd naar sv Zutphen, waar zijn broer trainer was. Na daar twee jaar te hebben gespeeld keerde hij weer terug naar AZC om in de lagere elftallen te gaan spelen. Ook is Henk jeugdleider geweest en trainer van de lagere elftallen.

De afgelopen periode was Henk vele jaren lid van de SCA, de seniorenclub van AZC. Hij was een geregeld bezoeker van de gezellige SCA-bijeenkomsten, totdat dat vanwege zijn gezondheid niet meer ging.

AZC bedankt Henk Becks voor de prachtige voetbaljaren en zijn inzet in vele mooie wedstrijden. Heel veel leden hebben van zijn spel genoten. Wij wensen zijn vrouw Coos, kinderen, familie en verdere betrokkenen heel veel sterkte bij het dragen van dit verlies.

Het bestuur

Ga terug naar overzicht