A
Z
C

In Memoriam: Rein Becks

Opnieuw is een speler van het AZC-elftal dat in de jaren zestig van de vorige eeuw furore maakte, ons ontvallen: afgelopen donderdag 24 maart is Rein Becks overleden.

 

Rein heeft meer dan 300 officiële wedstrijden in AZC1 gespeeld en daarin maar liefst 131 maal gescoord. Met dat aantal was hij heel lang de clubtopscorer van AZC1. Jarenlang was hij ook de aanvoerder van AZC1. Net als zijn broer Henk, die vorig jaar augustus is overleden, was hij benoemd tot Speler van Verdienste.

Rein Becks werd in september 1949 op 10-jarige leeftijd lid van AZC, net als bijna iedere jongen van de Mars in die tijd. De Mars was een wijk waar de arbeidersklasse woonde en AZC was hun club. In de jeugdteams speelde hij onder andere samen met Appie Jebbink, Jan Bruil, Henk Bolthof, Henk Lentelink en Bertus van Zoeren.

Op zijn 16e maakte Rein zijn debuut in het eerste elftal van AZC, waar hij sindsdien eigenlijk altijd in de spits speelde. Alleen aan het eind van zijn carrière speelde hij ook nog laatste man. Met zijn vele en vaak belangrijke doelpunten had Rein een belangrijk aandeel in de successen van AZC in de jaren zestig. In die jaren stoomde onze vereniging op van de derde klasse naar de eerste klasse, destijds het hoogste amateurniveau in Nederland.  Rein beschouwde het kampioenschap dat werd behaald tegen WAVV in 1966 (met promotie naar de eerste klasse) als het mooiste. Maar hij bewaarde ook geweldige herinneringen aan de wedstrijd tegen Loenermark (de kampioenswedstrijd waardoor promotie naar de 2e klasse werd behaald). Er reden toen maar liefst 12 bussen mee vanuit Zutphen, met allemaal AZC supporters. Die zagen allemaal hoe Rein de beslissende treffer scoorde, waardoor AZC met 1-2 won.

“Het was een mooie tijd”, vertelde Rein Becks later in een interview ter gelegenheid van een AZC-jubileum. “We hadden een team met hele goede voetballers, die veel voor elkaar over hadden in het veld. De spelers van het eerste gingen op zaterdag ook altijd bij de wedstrijden van de jeugd kijken. Na de trainingen werd er altijd gekaart. Dit kwam de teamgeest allemaal ten goede.”

Op zijn 32e speelde Rein zijn laatste wedstrijd in het eerste van AZC. Daarna is hij gelijk gestopt met voetballen want hij zag het niet zitten om in de lagere elftallen te gaan voetballen. Wel behaalde hij zijn trainersdiploma. Acht jaar was hij trainer bij sv Zutphen en later voorzag hij ook de selecties van Klein Dochteren en Sallandia van oefenstof. Ook was hij nog trainer van het tweede elftal van AZC, waarmee hij zelfs kampioen werd.

Rein ligt thuis opgebaard. Zijn vrouw Hennie zou het heel fijn vinden als spelers die met Rein gevoetbald hebben daar de komende dagen afscheid van hem komen nemen.

Op vrijdagmiddag 1 april is de crematie.

AZC bedankt Rein Becks voor al het voetbalplezier dat hij ons heeft bezorgd. Zijn vele doelpunten zullen altijd worden herinnerd. Wij wensen zijn vrouw Hennie en de overige familieleden heel veel sterkte bij het dragen van dit verlies.

 

Het bestuur

Ga terug naar overzicht