A
Z
C

In Memoriam: Yilmaz Köse

Temperamentvol, sociaal, iemand waarop je kon bouwen. Zo omschrijven ploeggenoten, oud-ploeggenoten en leiders hun voetbalmaatje Yilmaz Köse (53). Yilmaz, meer dan 40 jaar lid van AZC, is om het leven gekomen bij de verschrikkelijke aardbeving, die Turkije en Syrië op maandag 6 februari heeft getroffen.

Toen Yilmaz op 1 november 1980 door zijn vader werd ingeschreven als lid van onze vereniging, was hij een van de eerste leden van Turkse komaf. Er zouden nog diverse familieleden van hem volgen. De familie Köse is een echte AZC-familie.

In zijn jeugdjaren speelde Yilmaz in de C2, B2 en A2, altijd als linksback of linkshalf. Zes jaar lang waren Roy van den Berg en Henk Steinvoort de leiders van deze teams. Zij herinneren zich de grote inzet van Yilmaz tijdens wedstrijden. Hij vond het vreselijk als hij  aan de beurt was voor een wissel. Trainingen sloeg hij nooit over.
Yilmaz was altijd de kleinste van de teams waarin hij speelde, maar stond vooraan als er iets te doen was. Hij kon slecht tegen onrecht en kwam op voor zijn ploeggenoten als er een smerige overtreding op een van hen werd gemaakt. Dat was een van de redenen waarom zijn leiders hem tot aanvoerder benoemden. Dan mocht hij wat zeggen…
Vanwege zijn kleine postuur kreeg Yilmaz al in de jeugdteams opdracht om bij corners bij de tweede paal te gaan staan. Dat is hij altijd blijven doen, ook later in de senioren- en veteranenteams waarin hij voetbalde.

Yilmaz maakte deel uit van een hechte groep AZC-leden, die jarenlang met elkaar hebben gevoetbald en dat deels nog steeds doen. Ze voetballen niet alleen samen, maar houden ook barbecues en maken weekendtripjes. Yilmaz kon met iedereen een praatje maken en had geen vijanden. En hij was heel hulpvaardig. Voor de barbecues regelde hij halal producten en salades. Die maakte hij niet zelf, maar zijn vrouw, op wie hij heel trots was. Wat hij wel zelf regelde waren de flessen Raki, die een vast ingrediënt vormden van de barbecues en garant stonden voor veel gezelligheid en uitbundigheid.

Zelf was Yilmaz geen uitbundig lid van dit AZC-vriendenteam. Maar hij was er vrijwel altijd bij en genoot enorm van alles. Als enkele van zijn ploeggenoten ergens in een Duitse stad op een podium stonden voor een belabberd Karaoke-optreden, zat hij met een drankje op de achterste rij te genieten.

Yilmaz was zeer geliefd bij iedereen. Zijn AZC-vrienden zijn zwaar aangeslagen door zijn dood. Tekenend is dat de hele groep een paar dagen na het vreselijke nieuws uit Turkije bij elkaar kwam in de AZC-kantine om steun bij elkaar te zoeken en herinneringen op te halen aan Yilmaz. Yilmaz had kortgeleden zijn baan opgezegd bij Gazelle in Dieren en was van plan op een meer permanente basis terug te keren naar Turkije. Zijn voetbalvrienden waren al voorzichtig plannen aan het maken om hem daar met de hele groep op te zoeken. Dat zal er niet meer van komen, maar ze zullen zich Yilmaz altijd blijven herinneren. Zoals Henk Steinvoort het zegt: “Hij trad nooit op de voorgrond maar je miste hem toch als hij er niet was.”

We zullen Yilmaz Köse allemaal missen bij AZC. Onze gedachten gaan uit naar de familie Köse. Wij wensen hen allemaal heel veel sterkte bij het verwerken van het onvoorstelbare leed dat hen is overkomen. AZC rouwt met jullie mee en jullie kunnen rekenen op onze steun.

Ga terug naar overzicht