A
Z
C

Project-Z

Al een aantal jaren verzorgen we in het jeugdhonk van AZC huiswerkbegeleiding aan jongeren die moeite hebben om thuis gestructureerd te leren of hun huiswerk te maken.

Vanaf volgend jaar gaan we dit uitbreiden naar meerdere locaties. We doen dit onder de naam Project-Z.
Het Jeugdhonk van AZC blijft volgend jaar ook een locatie en biedt plaats aan maximaal 10 jongeren.

Wat is Project-Z

Wij zijn dè plek voor jongeren na schooltijd!
Hier kunnen ze chillen, studeren, meedoen aan activiteiten en eten!
Project-Z is een organisatie die laagdrempelige huiswerkbegeleiding in combinatie met na schoolse activiteiten aanbiedt aan jongeren in Zutphen. Wij streven er naar om binnen nu en 1 jaar op 5 locaties in Zutphen aan 50 jongeren begeleiding te bieden op het gebied van huiswerk maken. Met 1 of 2 coaches op iedere locatie gaan we 2 dagen per week jongeren helpen om structuur aan te brengen in het maken van huiswerk. We doen dit volgens een  vast programma;

 

Programma

Het programma is voor ieder locatie nagenoeg gelijk en is een belangrijk onderdeel in het aanbrengen van structuur. Het programma wordt 2 dagen per week aangeboden. De dagen kunnen per locatie verschillen.

 • Tussen 14 en 15 uur: inloop.
  De deelnemers krijgen de kans om even bij te komen van school. Even op de telefoon, gamen, een spelletje spelen of gewoon lekker chillen.
  Ze krijgen wat drinken en een gezonde snack.
 • 15 uur – 15.45 uur : 1e blok huiswerk maken
  De deelnemers gaan naar een andere ruimte om bezig te gaan met hun huiswerk. Samen met de coach wordt gekeken wat er gedaan of geleerd moet worden. Deelnemers gaan dan zelfstandig aan de slag.
 • 15.45 -16.15 uur : Ontspanning op gebied van sport, muziek of kunst/cultuur.
  Afhankelijk van de locatie krijgen de jongeren de gelegenheid om even het hoofd leeg te maken door in beweging te komen, muziek te maken of bv te tekenen of schilderen.
 • 16.15 – 17.00 uur : 2e blok huiswerk maken
  Met een leeg hoofd gaan de deelnemers verder met hun huiswerk.
 • 17.00 – 18.00 : samen eten
  We sluiten de middag af met even gezellig samen zijn en een warme maaltijd. Ook de bijbehorende afwas en het opruimen gebeurt gezamenlijk.

Per locatie verschilt het aanbod van de activiteiten. We proberen om op iedere locatie een andere vorm van ontspanning aan te bieden. bv sport, voetbal, schilderen/tekenen, muziek maken of dans.
Bij AZC zijn de activiteiten gericht op sport.

Ook de gezamenlijke warme maaltijd kan per locatie verschillen. Maaltijden kunnen elders gemaakt worden en bezorgd of gehaald worden maar er kan ook gezamenlijk een maaltijd bereid worden.

Voor wie

Het project is gericht op jongeren in het voortgezet onderwijs die moeite hebben met het maken van een planning voor het huiswerk of het leren voor toetsen. Vaak gaan bij deze jongeren de verleidingen van telefoon, games en sociale media ten koste van hun schoolresultaten. Het kan ook zijn dat de thuissituatie van deze jongeren het maken van huiswerk in de weg staat.

Sommige gezinnen kunnen met de inzet van huiswerkbegeleiding, bijles en examentrainingen hun kansen voor hun kind op een diploma als het ware verzekeren. Binnen veel gezinnen bestaan de middelen om hun kinderen deze kansen te bieden niet zonder moeilijke financiële keuzes te moeten maken.
Project-Z biedt laagdrempelige huiswerkbegeleiding, die ingebed is een breder programma dat bijdraagt aan gezond opgroeien. Naast de rust en structuur die nodig is om op een geconcentreerde en effectieve manier huiswerk te maken, is er ook ruimte voor begeleide ontspanning en het eten van een gezonde maaltijd.

Project-Z biedt geen bijles of ondersteuning op specifieke kennis. We kunnen hiervoor wel bemiddelen bij externe instanties en bij school.
De kosten bedragen € 30,- per maand.

Aanmelden

Lijkt het je wat om volgend schooljaar deel te nemen aan Project-Z?
Schrijf je dan in via onderstaande link. We nemen dan contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScRA7Rir-mmFlTkRY2mvTBIHcobfNW47sktHFn-277l1rP9uw/viewform?usp=sf_link 

Anno Waterlander
Coördinator Project-Z
info@awaterlander.nl
06-51614000

 

Ga terug naar overzicht