A
Z
C

Voorinschrijving Jubileumboek

Voorpresentatie jubileumboek bezorgt AZC’ers kippenvel

In een volle kantine hebben Dick Smeenk en José Luesink als eerste een exemplaar besteld van het jubileumboek dat volgend haar verschijnt ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van AZC. Zij deden dat na een indrukwekkende voorpresentatie van het boek. Vooral de foto’s en de filmbeelden op het grote beeldscherm bezorgden heel wat aanwezige AZC’ers kippenvel. Menigeen had zelfs de tranen in de ogen.

De presentatie bewees dat er onder leiding van onze clubarchivaris Freddie Burgers iets fantastisch moois in de maak is: een boek met 600 pagina’s vol verhalen en vooral foto’s. Onze eigen stoeptegel! Hierin wordt – ingedeeld in verschillende periodes – de geschiedenis van AZC  behandeld.

Presentator  Ronnie Brinkerhof had ook nog een leuk nieuwtje: Matty Verkamman, oud-sportjournalist van onder meer dagblad Trouw en de expert en goeroe van de Nederlandse voetbalboeken, gaat het eerste hoofdstuk van ons jubileumboek schrijven. Dit zal gaan over het begin van het voetballen in Nederland, het oosten en Zutphen.

Portretten
Maar verder  nemen onze eigen redactieleden de inhoud van het boek voor hun rekening. Zij zullen onder meer vele portretten schetsen van leden die hebben bijgedragen aan de rijke geschiedenis van AZC. Zoals van Dorus Voortman, die in de oorlog op jonge leeftijd in een werkkamp te werk werd gesteld. Daar organiseerde hij voetbalwedstrijden tussen de dwangarbeiders uit verschillende landen. De aankondigingsposters die hij daarvoor maakte, zijn bewaard gebleven en die krijgen uiteraard een plek in het boek. Het verhaal van Dorus Voortman werd prachtig in beeld gebracht op het grote beeldscherm, begeleid door het ingesproken commentaar van Harrie Derks.
Maar ook de jongensdroom die uitkwam van onze keeper Nardo v.d. Broek komt aan bod. Hij is de verpersoonlijking van een belangrijk moment in de recente geschiedenis. Iedereen kan zich nog wel herinneren hoe hij in de beslissende penaltyserie tegen Gendringen eerst een penalty stopte en vervolgens de beslissende strafschop keihard in de touwen joeg, waardoor AZC promoveerde naar de tweede klasse.

Kampioensteam
De voorpresentatie van het boek had plaats direct na de wedstrijd van het eerste elftal tegen WAVV uit Wageningen. Dat moment was niet toevallig gekozen. Want WAVV was ook de tegenstander in de kampioenswedstrijd in 1966, waarin AZC promotie afdwong naar de eerste klasse, toen nog het hoogste amateurniveau in Nederland. Deze bloeiperiode van onze vereniging zal in het jubileumboek uiteraard ook uitgebreid in woord en beeld worden behandeld. Veel spelers van dat kampioensteam waren aanwezig in de kantine en hun namen werden een voor een opgenoemd door Ronnie Brinkerhof: Joop Oostenenk, Corry Lindeman, Arnold Wiemer, Johan Veerwater, Jan Olijslager, Jan Wiss, Arie Beekman, Jan Aalbers, Wim Zegers, Harry Jebbink en Wim Bartelds. Het ovationele applaus dat zij kregen, was het hoogtepunt van de voorpresentatie. Interviewer Harrie Derks vroeg Jan Aalbers of hij zijn bal op de paal in die wedstrijd nog kon herinneren. Dat kon Jan zeker. “Die had er gewoon in gemoeten.”

Harrie Derks sprak ook nog met Eric Weustink over de Aftrap, het proces waarmee begin deze eeuw de opgaande lijn van AZC in gang werd gezet, en met Wim Zegers, die vertelde over de bouw van het nieuwe kleedkamergebouw, waaraan zo veel vrijwilligers hebben meegewerkt. Ook dat krijgt allemaal een plek in het boek.

De bedoeling van dit alles was de leden enthousiast te maken voor het boek en hiervoor al vast in te tekenen. Dat is uitstekend gelukt. Dick Smeenk mocht als eerste zijn handtekening zetten. Hij is voorzitter van de Club van 100, die al 8 jaar lang jaarlijks een bedrag opzij zet en zo het boek financieel mogelijk maakt. Hierdoor is het mogelijk om het boek aan te bieden voor een prijs van 30 euro aan de leden die zich voorinschrijven. Na Dick Smeenk zette ook voorzitter José Luesink haar handtekening voor een boek. En aan het eind van de middag hadden al ruim 100 AZC’ers hun voorbeeld gevolgd!

Het boek kan vanaf nu besteld worden. Lees hier hoe je dat doet!  https://www.azczutphen.nl/jubileumboek/

Ga terug naar overzicht