A
Z
C

AZC degradeert ondanks zege op Schalkhaar

Het is AZC niet gelukt om de laatste strohalm te pakken om degradatie naar de derde klasse af te wenden. De ploeg van trainer Tom Polman won zelf met 3-2 van Schalkhaar, maar omdat alle concurrenten ook wisten winnen eindigde AZC op doelsaldo op de twaalfde plaats. Dit betekent dat AZC toch rechtstreeks degradeert en het volgend seizoen opnieuw een treetje lager moet proberen.

AZC wist dat het deze maandagmiddag allereerst zelf moest winnen en daarna pas naar de resultaten op de andere velden kon kijken. In de aanloop naar het treffen met Schalkhaar kregen de blauw-witten een tegenvaller te verwerker toen bleek dat Mika Dekker toch niet fit genoeg was om te spelen. Necati Taskoparan was zijn vervanger.

Slechte start

Ondanks alle goede bedoelingen liep AZC binnen twee minuten alweer achter de feiten aan. Een aanval van Schalkhaar door het hart van de AZC-defensie werd doeltreffend afgerond: 0-1. In de fase na de snelle openingstreffer was de thuisploeg bijzonder slordig en werd het ook voetballend afgetroefd door de gasten. Schalkhaar kreeg nog een goede kans na een vlotte combinatie en AZC kon hier zelf helemaal niets tegenover stellen.

Andere boeg

Omdat het voetballend niet lukte, gooiden de Zutphenaren het over een andere boeg. De blauw-witten maakten er meer een fysieke wedstrijd van en hierdoor kwam AZC beter in de wedstrijd. Een schot van afstand van Joey Steenbegen was nog een simpele prooi voor de doelman. Na ruim een half uur spelen kwam AZC op gelijke hoogte. Lucas Knip bediende Felix Mulder op maat, die de bal vervolgens keurig in de hoek schoof: 1-1. Een enorme meevaller voor Tom en zijn mannen. AZC kwam beter in de wedstrijd en had zodoende nog alles om voor te spelen.

Gemiste strafschop

Na de thee ging AZC op dezelfde voet verder in de jacht naar de voorsprong. Vlak na rust kreeg AZC de kans om de leiding te pakken. Uit een onoverzichtelijke situatie zag de scheidsrechter aanleiding om de bal op de stip te leggen. De anders zo trefzekere Lucas schoot de bal echter snoeihard op de lat. Deze misser was misschien wel tekenend voor het seizoen van de Zutphenaren. Te vaak ging het op de beslissende momenten mis. Momenten die het verschil bepalen tussen winst en verlies. En in een tweede klasse waarin de verschillen zo bijzonder klein zijn wordt dat uiteindelijk genadeloos afgestraft.

Niet genoeg

Prijzenswaardig was dan ook dat AZC na deze tegenvaller gewoon doorging en dit resulteerde uiteindelijk in de verdiende voorsprong. Een geweldige aanval die achterin begon werd na een goede actie en voorzet van Felix door Joey tot doelpunt gepromoveerd: 2-1. Lang kon AZC niet van de voorsprong genieten. Een vrije trap verdween een paar minuten later achter keeper Nardo van den Broek, waardoor de Zutphenaren weer opnieuw konden beginnen: 2-2. Opnieuw rechtte AZC de rug en via de ingevallen Ronahi Aksan – die zijn inzet via een been van een Schalkhaar-speler in het doel zag verdwijnen-  kwam het wederom aan de leiding. Zou het dan toch? De spelers keken een aantal keer vertwijfelend in de richting van de bank en zagen aan de reacties dat het de verkeerde kant opging. Toen de scheidsrechter voor het eindsignaal floot bleken alle concurrenten te hebben gewonnen. AZC degradeert daardoor naar de derde klasse.

Net niet

Terugkijkend op het seizoen heeft AZC het te vaak op cruciale momenten laten liggen. In deze klasse met een versterkte degradatieregeling stond de spanning er iedere wedstrijd vol op. Wanneer de blauw-witten het momentum hadden en het alles in eigen hand had, ging het net zo vaak mis. Misschien kan hieruit de conclusie worden getrokken dat AZC op dit moment op bepaalde aspecten nog net tekort komt voor de tweede klasse. Voor nu is het uithuilen en opnieuw beginnen om er vervolgens weer een mooi seizoen van te maken in de derde klasse.  

Rest ons om van de gelegenheid gebruik te maken dat ons tweede elftal de nacompetitie voor promotie naar de reserve hoofdklasse heeft bereikt. Op zondag 4 juni neem de formatie van oefenmeester Toon Hillebrand het in Twello op tegen Voorwaarts. Zien we je dan ook weer langs de lijn?

Opstelling AZC: Nardo van den Broek; Lars van Roon, Quentin Joseph, Stijn Hagemans (Jamiro Steenbergen), Sven Calot, Felix Mulder; Mark ter Horst (Siem Landman), Lucas Knip, Luc Wassink; Necati Taskoparan (Ronahi Aksan), Joey Steenbergen.

Ga terug naar overzicht