A
Z
C

Een jubileumweekend om nooit te vergeten

Wat hebben we een fantastisch jubileumweekend beleefd. Van het boekenbal tot en met het optreden van Wir Sind Spitze tijdens het Frühschoppen; alle evenementen werden uitstekend bezocht, de sfeer was geweldig en er is totaal geen trammelant geweest. We hebben zelfs een compliment van de buren gekregen voor het ordentelijk verloop en het op tijd beëindigen van alle activiteiten. Hoewel de herrie regelmatig tot ver voorbij de Deventerweg te horen was…

Het begon donderdag gelijk al goed. In een bomvolle, prachtig aangeklede kantine trapte voorzitter Ronnie Brinkerhof van de jubileumcommissie het weekend officieel af, waarna hij direct het woord gaf aan Boekenbal-presentator Eric Weustink voor de officiële presentatie van het jubileumboek. Eric verzorgde een mooie show en interviewde verschillende gasten die door hem op het podium werden uitgenodigd. Dat was allereerst natuurlijk Freddy Burgers, de grote man achter het imposante jubileumboek. Freddy gaf eerlijk toe dat de lange hete zomer voor hem wel erg zwaar is geweest. In een bloedheet kamertje bij hem thuis moest hij de laatste puntjes op de i zetten voor het boek, vaak tot diep in de nacht.
Onthulling cover
Vervolgens werden Tanja Papez en Dick Smeenk, voorzitter van de club van 100 die het boek financieel mogelijk heeft gemaakt, naar voren geroepen. Onder luid applaus onthulden zij het grote doek achter het podium. Hierop was de fraaie cover van het boek te zien, een schilderij gemaakt door Tanja Papez, met vier spelers, gehuld in tenues waarin AZC in de loop der jaren heeft gespeeld, en onze karakteristieke tribune. Een prachtige ouderwetse voetbalplaat, precies zoals het bedenker Freddy Burgers voor ogen stond.
Na de onthulling verschenen de mensen die het boek samen met Freddy hebben gemaakt op het podium. Maarten Voortman vertelde onder meer over de totstandkoming van alle fotobijschriften. Het streven van de redactie was om zo veel mogelijk namen te noemen van mensen die op de ontelbare foto’s in het boek staan. Maarten heeft per WhatsApp zelfs vakantievierende AZC’ers in Indonesië lastig gevallen om namen te achterhalen.

Tonnie Boxma vertelde over haar ooms Dick en Jan Schiermeier, die in het boek worden geportretteerd, Arie Beekman over zijn carrière als betaald voetballer en tenslotte Wijnand Calot over zijn onvergetelijke ervaringen tijdens het voetbalkamp in Hoek van Holland in de jaren zeventig. Tot groot enthousiasme van het publiek zong Wijnand samen met Jan Dieperink, Harry Derks en Freddy Burgers nog eenmaal het lied op de melodie van ‘Costa del Sol’, waarmee zij destijds tijdens een Bonte avond in Hoek van Holland de poedelprijs wonnen.

Eerste exemplaar
Daarna was het tijd om het eerste exemplaar van het jubileumboek te overhandigen. Freddy Burgers nodigde hiervoor de totaal verraste Dick Brands uit op het podium, de man die als speler en als trainer kampioen is geworden met AZC 1. Hij vond het een grote eer het eerste boek in ontvangst te mogen nemen.
Daarna kon iedereen zijn boek ophalen. De reacties waren geweldig. Vooral Freddy mocht tal van complimenten in ontvangst nemen voor het prachtige boek. Diverse mensen bekenden later dat ze direct na het boekenbal thuis tot diep in de nacht in het boek hebben zitten bladeren.
Jubileumwedstrijden
Vrijdag was de dag van de reünie. Al voor vijf uur verzamelden de spelers voor de jubileumwedstrijden zich in de feesttent voor een gezamenlijke maaltijd. Aansluitend speelden ze een paar vermakelijke wedstrijden op het kunstgras, waarbij het samen lol maken belangrijker was dan het voetballen zelf. Direct daarna was er de reünie in de tent met zeker 300 tot 400 aanwezigen. Ze haalden herinneringen op aan vroeger, maar genoten ook van de mooie show op het podium en de LED-schermen achter en aan weerszijden van het podium. Hierop werd een schitterend filmpje getoond, gebaseerd op het nummer en de video ‘Welkom thuis’ (stadslied Zutphen) van Vandersteen. Terwijl Vandersteen het lied zelf live zong, begeleid door de band de Hotdogs, was op de schermen te zien hoe Ronnie Brinkerhof per fiets, Jan Dieperink per boot, Freddy Burgers per trein en Pieter Boxma per auto in Zutphen arriveren en thuis komen op het AZC-complex. De beelden zorgden bij menigeen voor een brok in de keel.

Er zijn prachtige opnames gemaakt over de voorbereiding en het optreden zelf. Kijk hier.

Leden en speler van verdienste
Een hoogtepunt van de reünie was de benoeming van een aantal leden tot Lid van Verdienste door voorzitter Patrick Govaers en secretaris Ingrid Kramer. Anke Klein, Gert Oosterink, Gerton Damen, Toon Luijken, Harry Derks, Steef Dekker, Gerrit van der Wal en Bert Sluizeman kregen allemaal het speldje voor Lid van Verdienste opgespeld.
Dat ook het G-voetbal na ruim 15 jaar helemaal bij onze vereniging is geïntegreerd, bleek uit een wel heel bijzondere benoeming: Rein Martensen kreeg onder luid applaus van alle aanwezigen het speldje voor Speler van Verdienste opgespeld, een eer die normaal gesproken alleen is weggelegd voor spelers die buitengewoon presteren in het eerste elftal. Rein (52) is echter van onschatbare waarde voor de senioren G-teams. Hij is vanaf de start van het G-voetbal bij AZC lid en is met zijn vele doelpunten beslissend geweest voor tal van kampioenschappen.
Na deze huldiging was het nog lang gezellig op de reünie met een discjockey en een ‘zangertje’.

De zaterdag begon met activiteiten voor onze jeugd. Hiervoor was het hele kunstgrasveld vol gebouwd met aantrekkelijke spelattributen, waarop zo’n 150 kinderen een prachtige dag beleefden. ’s Middags was er de receptie voor genodigden in de kantine, met als hoogtepunt natuurlijk de uitreiking van de Koninklijke erepenning (lees hiervoor het artikel: ‘Koninklijke erepenning voor AZC’).

Dirty Daddies en Elvis Presley
En toen was het zaterdagavond, tijd voor de feestavond. In een kolkende feesttent met zeker 500 aanwezigen gaven de Dirty Daddies, de populairste coverband van Nederland, een daverend optreden. Vanaf het eerste nummer zat de stemming er helemaal in. De Dirty Daddies traden twee keer een uur op en beide keren ging het dak eraf.
In de pauze tussen de beide sets stond ineens Elvis Presley op het podium, die een medley van zijn grootste hits ten gehore bracht. Het bleek Toon Luijken te zijn, die deze act maandenlang in het diepste geheim had voorbereid. Hij heeft er zelfs zanglessen voor genomen! Alleen een paar leden van de jubileumcommissie waren hiervan op de hoogte. Zelfs Toons zoon en dochter waren stomverbaasd toen ze zagen dat de Elvis op het podium hun eigen vader was.

Optreden Elvis

Zondag, de slotdag van het jubileumweekend, stond in het teken van het Frühschoppen. Door de schitterende weersomstandigheden was niet alleen in maar ook voor de tent erg gezellig. In een heerlijk zonnetje genoot iedereen van zijn biertje in de speciale bierpullen en van de gratis broodjes braadworst en haring. Binnen traden eerst de Isseltaler Musikanten op, die fijne Egerländer muziek ten gehore brachten. Toen was het in de tent, waar vele mensen met veel plezier zaten te luisteren, nog vrij rustig. Maar het werd een gekkenhuis toen in de loop van de middag de mannen van Wir Sind Spitze op het podium verschenen. Vanaf hun eerste klanken was het een dolle boel met polonaises door de tent en dansende mensen op de tafels.
Hilarisch waren de optredens van Jan Dieperink en Wijnand Calot, die een nieuwe tekst hadden gemaakt op ‘Costa del Sol’. ’s Ochtends stonden ze in AZC-tenue al heerlijk vals te zingen, maar ’s middags was het helemaal feest, toen ze onder de tattoos en in het wit gekleed terugkeerden als de Dirty Harries. Wat hebben we gelachen!

optreden Dieperink & Calot

We kunnen terugkijken op een machtig feest. Wat stond er in de tent een prachtig podium, met uitstekend licht en geluid en fraaie LED-schermen. Hierdoor kwamen alle optredende artiesten uitstekend uit de verf en ontstond er telkens weer een geweldige stemming in de feesttent. Mede door de geweldige organisatie van alle activiteiten werd het een weekend om nooit te vergeten. We hebben ons 100-jarig bestaan gevierd op een manier die helemaal past in de historie van onze club. AZC heeft haar jubilea altijd grootst en meeslepend gevierd, en dat was dit keer ook het geval!

Meer foto’s zijn zsm te vinden in het fotoalbum

 

 

 

Ga terug naar overzicht