A
Z
C

Praatpapier voor teams bij de start van het seizoen

Een nieuw seizoen ’19 – ‘20

klik praatpapier leiders trainers ouders start vh seizoen om het bestand uit te printen.

We zijn gestart met het nieuwe voetbalseizoen en maken ons op voor een mooi voetbaljaar.

Hieronder hebben we de belangrijkste afspraken en regels die gelden bij AZC op een rijtje gezet zodat iedereen hiermee bekend is. Om te benadrukken: deze afspraken worden gemaakt om het de spelers naar hun zin te maken.

Ter bespreking met de ouders-begeleiders:

Gebruik AZC- tenue
Via het jeugdsponsorplan krijgen alle jeugdleden een AZC-tenue (shirt-broek-kousen). Het tenue mag alleen gebruikt worden voor de wedstrijden. Het is niet de bedoeling dat het tenue of delen van het tenue tijdens de training of het voetballen op straat gebruikt wordt.

Aanwezigheid op trainingen
AZC zet zich in om voor alle teams 2 keer in de week een training aan te bieden. We gaan ervan uit dat iedereen aanwezig is op deze trainingen, zeker bij de selectie-elftallen. Er kunnen natuurlijk situaties zijn dat het niet lukt maar in de basis wordt dat spelers 2x komen trainen.
Je bent op tijd aanwezig ( minimaal 5 minuten van te voren) zodat we direct kunnen starten met de training.
Indien een speler afwezig is bij de training of bij de wedstrijd dan moet dit tijdig doorgeven worden aan de trainers (als het gaat om de training) of bij de leider (als het gaat om de wedstrijd). De aanwezigheid bij trainingen en wedstrijden kan ook worden bijgehouden in het informatiesysteem Talento (zie website Talento).

Trainingstijden
De trainingstijden worden bekend gemaakt via de website van AZC.

Ballen
Als je ballen meeneemt naar de wedstrijd, dan kan dat alleen als ze weer terug zijn voordat de trainingen beginnen.
Dus als er op donderdag nog getraind wordt, dan kun je ze als leider pas meenemen als die training afgelopen is. Je brengt de ballen na de wedstrijd weer terug in het ballenhok van je team.
Op sportschoenen naar de training en wedstrijd
Onder andere vanwege de veiligheid (op de fiets) is de afspraak bij AZC dat spelers op gewone schoenen of sportschoenen naar de training en de wedstrijd komen, dus niet op voetbalschoenen! Voorafgaand aan de training kunnen in de kleedkamer de voetbalschoenen worden aangetrokken.

Verloop wedstrijddag
Wedstrijddagen verlopen in hoofdlijnen volgens een vast schema.
Minimaal 30 of 60 minuten (afhankelijk van het team, en afspraak met de leiders) voor de wedstrijd is iedereen aanwezig op het sportcomplex voor de wedstrijdbespreking in de kleedkamer (of een andere ruimte), waarna kan worden omgekleed. Dan gaan we gezamenlijk het veld op voor de warming-up en laatste teamaanwijzingen (soms blijven de teams wel op he veld in de rust). Exacte tijden voor de aanwezigheid worden (ruim van tevoren) doorgegeven via de groepsapp. Tijdens de rust gaan de spelers naar de kleedkamer voor drinken en wedstrijdaanwijzingen. Bij 6 tegen 6 en 8 tegen 8 vindt een time out plaats van 2 minuten in de eerste helft en een time out in de 2e helft zodat leiders info met hun team kunnen doornemen.
Ouders zijn niet bij wedstrijdbespreking in kleedkamer en in principe ook niet bij het douchen zodat de kinderen zich op elkaar kunnen richten (teambuilding) ipv op hun ouders.

Douchen na de wedstrijd
Na de wedstrijden is het dringend gewenst dat er gedoucht wordt, zowel bij thuis- als uitwedstrijden. Dit vanwege de hygiëne, maar zeker ook voor de teambuilding. Na trainingen is douchen uiteraard ook mogelijk.

Groepsapp/website/mail
Dit zijn de 3 manieren van berichtgeving richting spelers en ouders.
Elk team heeft een groepsapp (=teamapp) waarin de informatie over de wedstrijden en soms ook trainingen worden gedeeld tussen de leider/trainer en de ouders/spelers.
Ook is er een groepsapp per leeftijdscategorie (JO 8, JO 9…JO 19) waarin minimaal 1 van de leiders van een team, trainers en de coördinator in zitten om de noodzakelijke informatie ten aanzien van wedstrijden en evt. trainingen op een snelle manier te delen. Deze app is niet bedoeld om generieke informatie over AZC te delen, dat gaat via 2 andere kanalen:de website of mail.
Om de app niet bovenmatig te belasten is het verzoek aan de leiders om de website van AZC in de gaten te houden en de meest relevante berichten op de website ook via de teamapp onder de aandacht te brengen (bijvoorbeeld door de link van een onderwerp in de app te zetten of het bericht kort samen te vatten als je dat liever doet). Ondanks dat de website voor iedereen toegankelijk is hebben we gemerkt dat veel leden geen kennis nemen van de informatie. Dat is jammer. Veel ouders en spelers lezen wel beter de app berichten. Graag jullie hulp van het goed verspreiden van de informatie van AZC.

(Aan)spreken
Soms lopen zaken anders dan afgesproken of anders dan verwacht. Mocht je zaken zien die niet gaan zoals afgesproken of zaken minder prettig verlopen dan gedacht. Zoek elkaar op en spreek met elkaar op een respectvolle manier hierover. Zo dragen we allemaal bij aan een fijne en veilige sportomgeving.

Ouders tijdens de wedstrijd
Bij wedstrijden bevinden ouders zich achter de omheining. Ouders zijn supporters en gedragen zich ook als zodanig; positief aanmoedigen mag natuurlijk, de leiders geven de voetbaltechnische en tactische aanwijzingen. Iedereen gedraagt zich respectvol naar tegenstanders, scheidsrechters, begeleiders en supporters van de tegenstander.

Waar staan ouders?
Bij veld 1 en 2 achter de omheining. Bij veld 3 minimaal 1 meter van het speelveld af, en aan de lange zijdes van hoe het speelveld uitgezet is per leeftijdsgroep. Dus niet aan de korte zijde waar de doelen ook staan.
Schoonmaken Kleedkamer
Na de wedstrijd zorgen we er met elkaar voor dat de kleedkamer netjes wordt achtergelaten. Bij thuiswedstrijden wordt ook de kleedkamer van tegenstander netjes achter gelaten. Graag een check.

Rijden naar uitwedstrijden
Bij uitwedstrijden vertrekken we gezamenlijk vanaf de AZC-parkeerplaats. Soms is een rijschema nodig, soms zijn er altijd genoeg ouders/verzorgers die willen rijden. Als je als ouder/verzorger toch niet mee naar de wedstrijd, dan is het fijn als dit op tijd wordt doorgeven aan de leider en dat de ouder in de app groep vraagt wie wel in hun plaats kan.

We helpen elkaar: spelers uitlenen.
Teams helpen elkaar om bij te weinig spelers bij te springen in andere teams. Stimuleer als ouders dat je zoon of dochter ook in andere teams meedoet. Je kunt als team afspreken dat iedereen op toerbeurt aan de beurt is. Veel spelers vinden het superleuk om 2 potten te spelen of eens met een ander team mee te spelen. Dit geldt niet alleen voor de teams van dezelfde leeftijd, maar ook voor een jaar erboven of eronder. Dit jaar zal bv de JO10 hulp nodig hebben van de JO11 (zeer ruim in de spelers).
De afspraak is dat als je in de gelegenheid bent spelers uit te lenen, je dit ook doet.

Een voetbalseizoen in principe bestaat uit:
• De seizoensopening
• De voorbereiding (beker/oefenwedstrijden)
• De najaarscompetitie
• Het winterprogramma
• De voorjaarscompetitie
• Toernooien (2)
• De slotdag

Voetbal.nl
Maak iedereen attent op deze voetbalapp (“groene knvb app) van de KNVB. Hierin staat de wedstrijdinformatie voor de beker en competitie (tijdstip, lokatie, maar ook de standen). Inloggen moet met je email dat je hebt opgegeven bij AZC!

Website KNVB
De website van de KNVB geeft uitleg over oa de wedstrijdvormen van de pupillen: https://www.knvb.nl/assist/assist-trainers/pupillenvoetbal. (via assist en assist-> assist trainers -> pupillenvoetbal). Ook zijn er bijvoorbeeld de nieuwste voetbalregels te vinden via assist -> assist scheidsrechters). Zet deze link gerust in de groepsapp zodat ouders ook op de hoogte zijn van de spelregels.

Clubacties:
Als AZC hebben we clubacties zoals de unicefrun, loten verkopen van de Grote Clubactie, collecteren voor Nationale Sport Gehandicapten. Hiermee brengen we opbrengst op voor Unicef en onze club.
Elk doelpunt van de spelers van alle jeugdteams levert trouwens 50 cent op voor Unicef dat door sponsoren wordt opgebracht.
Al jaren is het een probleem om in grote getale (teams) mee te doen aan deze clubactie. Zien jullie het zitten om als team dit op te pakken?

Vertrouwenspersoon.
Bij AZC zijn er 2 vertrouwenspersonen beschikbaar waarmee in contact kan worden getreden wanneer er sprake in van ongewenst gedrag (o.a. agressie, bedreiging, mishandeling, pesten, ongewenste intimiteiten en discriminatie). Voor meer informatie zie website onder “vertrouwenspersoon”.

Extra info voor leiders:

Sleutels van de ballenlockers
Hiervoor kun je contact opnemen met Jan Itjang: voetbal@azczutphen.nl

Kleding
Elke leider kan een jas ophalen bij de club tijdens de seizoensopening op zaterdag 7 september. Mocht je er niet bij zijn, dan graag contact via kledingcommissie@azczutphen.nl

Teamzakenapp
In de teamzakenapp (“oranje knvb app”) voegen de teamleiders elke wedstrijd de spelers van die wedstrijd toe. De spelleider/scheidsrechter controleert deze van beide teams. Je logt bij de teamzakenapp in met dezelfde gegevens als bij de voetbal.nl app. Alleen de leiders die bekend zijn bij het wedstrijdsecretariaat kunnen voor dat team de spelers toevoegen.

VOG
Alle trainers en leiders van AZC hebben een recente VOG (verklaring omtrent gedrag). Via de mail ontvang je informatie hierover. De VOG is gratis voor leiders/trainers.
Dit bestand staat ook in het handboek, genaamd “praatpapier voor leiders met ouders bij start seizoen.” Zet deze link gerust in jullie groepsapp door zodat ouders hem nog eens kunnen nalezen.Het handboek is te vinden op de AZC site door in de zoekbalk handboek te typen. Ook staat er een button op de startpagina van AZC (www.azczutphen.nl)

Ga terug naar overzicht
e-mail uw suggesties.